Przetworzone ziarna soi mają szerokie zastosowania w przemyśle

Przetworzone ziarna soi mają szerokie zastosowania w przemyśle

Gdy rolnik sprzedaje soję dealerowi zbóż, ziarno może następnie dotrzeć do wielu ostatecznych miejsc docelowych. Po przetworzeniu z soi produkuje się surowy olej sojowy oraz śrutę i mączkę sojową.

Soja zawiera około 18% oleju i 38% białka, a ponieważ ma wysoką zawartość białka, jest ona głównym składnikiem pasz dla zwierząt gospodarskich. Soja jest przetwarzana na olej do różnego zastosowania i mączkę dla przemysłu paszowego. Mniejszy odsetek jest przetwarzany do spożycia przez ludzi i przetwarzany na różne produkty, w tym mleko sojowe, mąkę sojową, białko sojowe, tofu i wiele detalicznych produktów spożywczych. Soja jest również stosowana w wielu produktach przemysłowych. Wysokiej jakości soja jest uprawiana, zbierana i kupowana przez przemysł nasienny, aby wykorzystać ją jako materiał siewny na przyszłoroczne zbiory. Prawie wszystkie ziarna soi są przetwarzane na olej. Procesory sojowe pobierają surowe ziarna soi i oddzielają olej od mączki. Olej może być rafinowany do gotowania i innych zastosowań jadalnych lub sprzedawany do produkcji biodiesla lub zastosowań przemysłowych. Procesory pieką włókno wysokobiałkowe, które pozostaje po usunięciu oleju, i sprzedają go jako paszę dla zwierząt.

Błonnik wysokobiałkowy, który pozostaje po przetworzeniu i usunięciu oleju, jest prażony i przygotowywany na paszę dla drobiu, wieprzowiny, bydła, innych zwierząt gospodarskich i zwierząt domowych.

Przemysł drobiarski i wieprzowy są głównymi konsumentami śruty sojowej, którą możemy zakupić w postaci paszy Aptrans Hi PRO. Ponad połowa soi przetworzonej na paszę dla zwierząt hodowlanych jest przeznaczona do karmienia drobiu, około jedna czwarta jest przeznaczona dla trzody chlewnej, a reszta jest wykorzystywana do bydła mięsnego, bydła mlecznego i jako karma dla zwierząt domowych. Białko sojowe coraz częściej znajduje się w żywności dla ryb, zarówno w domowych akwariach, jak i dla ryb hodowanych. Większość gatunków morskich karmiono jednocześnie mączką rybną, ale niedobór i rosnące koszty mączki rybnej skłoniły producentów do przejścia na białka wysokobiałkowe pochodzenia roślinnego dla różnych gatunków zwierząt morskich.

Author Image
Redakcja